ΟΙ 4 ΒΑΣΙΚΟΙ ΑΞΟΝΕΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ
Τι αλλάζει στην πολιτική για τους μετανάστες
Ιθαγένεια στα παιδιά δεύτερης γενιάς, προσωρινή άδεια στους παράνομους, συμμετοχή στις τοπικές εκλογές, ευνοϊκότερη ρύθμιση του καθεστώτος των αδειών μακράς παραμονής. Σε ανεξάρτητη υπηρεσία το άσυλο, υποβαθμίζεται ο ρόλος της αστυνομίας.

Στο κυβερνητικό τραπέζι έχουν πέσει προτάσεις μέτρων που θα βγάλουν από το απόλυτο κοινωνικό περιθώριο της βαθιάς παρανομίας δεκάδες χιλιάδες αλλοδαπούς, δίνοντάς τους ανάσα ζωής, κίνητρα για το μέλλον και ασφάλεια για όλους μας.
Η χορήγηση προσωρινής άδειας σε όσους αλλοδαπούς δεν μπορούν να απελαθούν, όπως εισηγήθηκε ο Συνήγορος του Πολίτη Γ. Καμίνης στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, μελετάται σοβαρά από το κυβερνητικό επιτελείο. Σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης αυτής, θεωρείται σκοπιμότερο να καταγραφούν όλοι όσοι βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα παρά να στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κάτω από απάνθρωπες συνθήκες. Το καθεστώς αυτών των ανθρώπων θα είναι προσωρινό, θα επιτρέπει όμως σε έναν μεγάλο όγκο ανθρώπων-φαντασμάτων να βγουν από το περιθώριο.
Με τον τρόπο αυτό και οι παράνομοι αλλοδαποί (εκτιμάται ότι υπερβαίνουν σήμερα τις 100.000) θα αποκτήσουν, έστω για το μικρό χρονικό διάστημα της προσωρινής τακτοποίησής τους, πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δικαίωμα εργασίας και ασφάλισης. Το πρόσωπο της θεσμικής ανοχής θα αποτρέψει επίσης φαινόμενα μαύρης εργασίας και εμπορίας προσώπων, όπως αυτά που καταγράφηκαν πρόσφατα στη Μανωλάδα και αλλού.
Επίσης, τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει σύντομα και ακόμη μία προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ, για σταδιακή ένταξη των νόμιμων μεταναστών, που ζουν πολλά χρόνια στην Ελλάδα, στις τρέχουσες κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Η πρόταση αυτή επιτρέπει για πρώτη φορά σε μια μεγάλη κατηγορία νόμιμων μεταναστών να συμμετέχουν ενεργά στις τοπικές (δημοτικές-περιεφερειακές) εκλογές είτε με τη μορφή τού εκλέγειν είτε με τη μορφή τού εκλέγεσθαι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου