Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Αχμέτ Ινσέλ: Περί τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και ελληνοτουρκικών


Αχμέτ Ινσέλ: Περί τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και ελληνοτουρκικών
Ψήφοι: 5 - 
Προβολές: 644 - Σχόλια: 3 - Κατηγορία: Διεθνής Πολιτική
 
Δημοσίευση: 14-12-2009 08:18 από Στέφανος Σίσκος



 Αποστολή με email   Προσθήκη στο Facebook 

Στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, τα ελληνοτουρκικά αλλά και το κυπριακό, αναφέρθηκε ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Γαλατά Αχμέτ Ινσέλ και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του αριστερού χώρου της Τουρκίας, μιλώντας στο tvxs.gr. Διαβάστε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του.

ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η Τουρκία σε τροχιά εκδημοκρατισμού
Δημοσίευση: 11-12-2009 21:59
Αφού μας μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και το κίνημα της 10ης Δεκεμβρίου Νέο παράθυρο,ο πρώην καθηγητής του πανεπιστημίου της Σορβόνης, κ. Αχμέτ Ινσέλ, αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, από όπου και προέκυψαν κάποιες ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις.

Καταρχήν, πάντα κατά τον κ. Ινσέλ, το «άνοιγμα» προς τον «Ισλαμικό» κόσμο, Ιράν και Συρία, φαίνεται σημαντικό αλλά δεν είναι τόσο, όσο τουλάχιστον παρουσιάζεται στη Ελλάδα. «Η μία όψη της Τουρκίας βλέπει προς τη Δύση και η άλλη προς την Ανατολή. Είμαστε, αφενός, η είσοδος για τη Δύση και, αφετέρου, η πύλη εισόδου από την Ανατολή προς τη Δύση», είχε πεί ο ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ιράν. «Βέβαια ο κ. Ερντογάν χρησιμοποιεί αυτή την πολιτική ως μέσο πίεσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θέλοντας έτσι να δείξει ότι η Τουρκία μπορεί να παίξει το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στο Δυτικό και τον Ισλαμικό κόσμο με απώτερο σκοπό να κερδίσει τη θέση της στη Δύση» τονίζει ο κ.Ινσέλ.

Ωστόσο ο κ. Ινσέλ θεωρεί ότι αυτή η πολιτική δεν μπορεί να αποτελέσει πλέον «όπλο» για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άποψή του είναι ότι τόσο η κυβέρνηση, όσο και η κοινωνία της χώρας έχουν συνειδητοποιήσει πως η σημαντικότερη προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας είναι ο εκδημοκρατισμός.

«Επίσης το άνοιγμα προς το Ισλάμ δεν γίνεται μόνο για λόγους εξωτερικής πολιτικής αλλά και εσωτερικής. Η κίνηση αυτή θα αναδείξει την Τουρκία ως ένα "Μεγάλο Κράτος" δεδομένου ότι θα αναδειχτεί και επισφραγιστεί ο ήδη πολυπολιτισμικός χαρακτήρας της Τουρκίας αφού περίπου 75 εθνότητες συνθέτουν την κοινωνία της χώρας», σημειώνει.

Όσον αφορά το κυπριακό η επίσημη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν καθώς και η άποψη του ίδιου του πρωθυπουργού είναι ότι από την πλευρά της η χώρα έκανε ότι μπορούσε το 2004 όταν και είχε πει «ναι» στο σχέδιο του τότε γενικού γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Ανάν, το οποίο προέβλεπε την ένταξη μίας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόταση τελικά που απορρίφθηκε από τους Ελληνοκύπριους.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά θέματα, ο κ. Ινσέλ κάνει λόγο για προώθηση των ζητημάτων και από τις δύο πλευρές. «Στο πλαίσιο αυτό είχαμε ήδη την πρώτη κίνηση, με την στενότερη συνεργασία μεταξύ του χρηματιστηρίου της Αθήνας και της Κωνσταντινούπολης». Άλλωστε όπως τόνιζει, «Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουν πως μια σχέση συνεργασίας θα αποφέρει πολλά και σημαντικά οφέλη και για τους δύο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου