Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Η Προέλευση του σήματος της Αναρχίας


Printer-friendly versionSend to friend
Χάρη σε ένα μικρό βιβλίο που εκδόθηκε πριν λίγες εβδομάδες, μάθαμε επιτέλους την προέλευση αυτού του συμβόλου, σφραγίδας της ανυπακοής, της εξέγερσης και της αναρχίας: του Α ή του Α μέσα σε κύκλο.
Πολλοί πίστευαν ότι το Α και το Ο ήταν παράγωγα του ονόματος του Ravachol, του μαχητή της αναρχίας, άλλοι πίστευαν ότι σύνθετε, τον 19ο αιώνα, την ιδέα της αναρχίας όπως εκφράστηκε από τον Pierre-Joseph Proudhon. Όμως, σύμφωνα με τους συγγραφείς του βιβλίου «Α, η πραγματική ιστορία ενός συμβόλου», όλα αυτά δεν είναι παρά μύθοι διαδιδόμενοι στην Wikipédia.
Στην πραγματικότητα, το σύμβολο αυτό δεν υπήρχε από καταβολής της ιδέας της αναρχίας αλλά είναι μία πρόσφατη εικονογραφική δημιουργία, σύμφωνα με στοιχεία που συλλέχθηκαν από το Κέντρο ελευθέρων σπουδών Pinelli του Μιλάνου και του Διεθνούς Κέντρου Ερευνών για την Αναρχία της Λωζάνης.
Συγκεκριμένα, τον Απρίλιο του 1964, το κυκλωμένο Α εμφανίζεται σε ένα περιοδικό αναρχικών, ως ένα σύμβολο που εκφράζει το σύνολο του αναρχικού κινήματος ενώ ταυτόχρονα χρησιμεύει ως ένα γρήγορο και πρακτικό μέσο για να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος υπογραφής και το μέγεθος της κάτω από τα κείμενα και τα συνθήματα. Δεν γνωρίζουμε την ακριβή προέλευση της έμπνευσής του αλλά γνωρίζουμε τα ονόματα των δημιουργών του: Tomas Ibanez et René Darras.
Όμως, φαίνεται ότι το Α είναι ένα σύμβολο πολύ εύκολα χρησιμοποιείται για διάφορους σκοπούς. Το 1966, στην Ιταλία, ένας οικονομολόγος, ο Amedeo Bertolo, ανακτά το σύμβολο για να γίνει το έμβλημα της οργάνωσης Gioventù libertaria του Μιλάνου, προσκείμενη στην αντίστοιχη οργάνωση του Παρισιού. Το 1969, χρησιμοποιείται από την άκρα δεξιά της Ιταλίας η οποία με το κυκλωμένο Α συμβολίζει τις θανατηφόρες απόπειρές της. Το 1971, το Α ξανασχεδιάζεται σε μαύρο στρογγυλό φόντο, από τον Amedeo Bertolo Gianni, για τον τίτλο μηνιαίας αναρχικής έκδοσης, βρίσκοντας ξανά τη θέση του στο στρατόπεδό του. Στη συνέχεια, χρησιμοποιείται από τους Αυτόνομους στη Γερμανία, από τους Provos στην Ολλανδία, τους ειρηνιστές, όλους τους καταπιεσμένους, τους οπαδούς της punk και από το χώρο της μόδας.
Για τον Amedeo Bertolo, τον ανάδοχο πατέρα του κυκλωμένου Α, αυτό παραμένει αποτελεσματικό, ως σύμβολο της αντίστασης κατά του αυταρχισμού, και ως υπογραφή πολλών σύγχρονων αναρχικών. Όχι Θεός! Όχι εξουσία...αλλά με σύμβολο!
Πηγή: www.rue89.com

Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2010

Βαλανιδιά 13.000 ετών ο πιο ηλικιωμένος ζωντανός οργανισμός πάνω στη Γη


Βαλανιδιά 13.000 ετών ο πιο ηλικιωμένος ζωντανός οργανισμός πάνω στη Γη

ΕRΤ3.GR

23 Δεκ. 09


Όταν το δέντρο αυτό άρχισε τη ζωή του, στον πλανήτη μας επικρατούσε ακόμα η τελευταία εποχή των παγετώνων και οι άνθρωποι δεν είχαν ανακαλύψει τη γεωργία, ούτε είχαν χτίσει τις πρώτες πόλεις στη Μεσοποταμία. Οι πυραμίδες της Αιγύπτου θα κτίζονταν μετά από πολλές χιλιάδες χρόνια. Σήμερα, έπειτα από 13.000 περίπου χρόνια, η συγκεκριμένη βαλανιδιά ατενίζει αγέρωχα το πέρασμα του χρόνου και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι ο γηραιότερος γνωστός οργανισμός που ζει πάνω στη Γη.
Το δέντρο-μαθουσάλας, που ανήκει στο είδος Quercus palmeria, βρίσκεται κάπου στους ανεμοδαρμένους λόφους Τζουρούπα της νότιας Καλιφόρνιας των ΗΠΑ και η ανακάλυψή της ηλικίας του έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας υπό τον καθηγητή Τζέφρι Ρος-Ιμπάρα, ενώ η σχετική επιστημονική παρουσίαση έγινε στο περιοδικό "PloS ONE", σύμφωνα με τη βρετανική "Ιντεπέντεντ".
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το δέντρο κατάφερε να επιβιώσει από αλλεπάλληλες περιόδους ξηρασίας, παγωνιάς και καταιγίδων, ανανεώνοντας επανειλημμένα τον εαυτό του. Κανονικά, το συγκεκριμένο είδος βαλανιδιάς ζει σε μεγαλύτερα υψόμετρα, σε πιο υγρό και ψυχρό κλίμα, όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση το δέντρο βρίσκεται σε μικρό υψόμετρο, ζώντας σε ξηρές κλιματικές συνθήκες, ανάμεσα σε γρανιτένιους βράχους, υπό τις συνεχείς ριπές του ανέμου, πολύ κοντά στις τελευταίες αυλές κάποιου κοντινού προαστίου. Η ιδιαιτερότητα αυτή ήταν, άλλωστε, που τράβηξε το ενδιαφέρον των επιστημόνων να μελετήσουν το δέντρο και έτσι, έκπληκτοι, ανακάλυψαν την ηλικία του.
Οι επιστήμονες επίσης παραξενεύτηκαν από το ότι το δέντρο έχει πλέον μετατραπεί σε μια εκτεταμένη "κοινότητα" ψηλών και μπλεγμένων θάμνων (με συνολική έκταση περίπου 21,5 τετραγωνικών μέτρων) που δεν παράγουν γόνιμα βαλανίδια. Οι ερευνητές επιβεβαίωσαν μέσω ανάλυσης DNA ότι όλο αυτό το θαμνώδες σύμπλεγμα-αποικία προερχόταν από ένα και μοναδικό "μητρικό" δέντρο.
Η μελέτη των δακτυλίων του δέντρου αποκάλυψε ότι μεγαλώνει με τρομερά αργό ρυθμό, περίπου ένα εικοστό της ίντσας (δηλαδή γύρω στα 1,3 χιλιοστά) κάθε χρόνο. Με βάση αυτόν τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης, εκτιμάται ότι χρειάστηκαν πάνω από 13.000 χρόνια για να φτάσει στο σημερινό μέγεθος. Και κάθε άλλο παρά φαίνεται διατεθειμένο να πεθάνει!
Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία στη διεύθυνση: http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0008346

Η δίδυμη αδελφή μας στον κυβερνοχώρο μιλά και Ελληνικά!


Η δίδυμη αδελφή μας στον κυβερνοχώρο μιλά και Ελληνικά!

ΕRΤ3.GR

Πέμπτη 01:49


Τέσσερα χρόνια ζωής συμπλήρωσε ο "δίδυμος άνθρωπος" του διαδικτύου που δημιούργησε ένας Έλληνας της Αυστραλίας.Ο λόγος για το CyberTwin (κυβερνοδίδυμος) που αφού επισκέφθηκε τον 'Αρη, τώρα άλλαξε φύλο, έγινε "Κατερίνα" και έμαθε και …ελληνικά!
Δημιουργός του CyberTwin είναι ο ομογενής δρ. Γιάννης Ζάκος, από την "Χρυσή Ακτή" της Αυστραλίας και η συνεργάτιδά του Λιζ Κέϊπελ, που νοιώθουν ιδιαίτερα περήφανοι και ικανοποιημένοι από την πορεία και εξέλιξη του δημιουργήματός τους.
Ο ομογενής ισχυρίζεται ότι δίνει τη δυνατότητα σε όλους να δημιουργήσουν το δίδυμό τους στο διαδίκτυο - που μπορεί άνετα να τους αντικαταστήσει και να μιλά στους φίλους τους, στους συναδέλφους τους, τους πελάτες τους και σ’ οποιονδήποτε επιθυμεί να επικοινωνήσει μαζί τους ηλεκτρονικά!
Κι όλα αυτά με μια γενναία επιχορήγηση ενάμισι εκατομμυρίου δολαρίων που έλαβε πριν τέσσερα χρόνια από την αυστραλιανή κυβέρνηση.
Με στόχο την εισχώρηση του CyberTwin στις μεγαλύτερες εταιρίες του κόσμου, ο Γιάννης Ζάκος και η συνεργάτιδά του Λιζ Κέϊπερ, έχουν ήδη πελάτες 1.000 εταιρίες από όλο τον κόσμο, δύο από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Αυστραλίας στις οποίες με το νέο έτος, θα προστεθούν άλλες δύο ως "πρωτοχρονιάτικος μποναμάς".
"Δεν απειλεί θέσεις εργασίας"
Σε ερώτηση αν η εξέλιξη του διδύμου κάνει να "τρίζουν" οι καρέκλες των εργαζόμενων ο ομογενής απαντά:
"Δεν θα το έλεγα. Αντίθετα, μ’ αυτόν τον τρόπο απελευθερώνεται ο άνθρωπος για να δράσει σε άλλους χώρους που δεν μπορεί να εισχωρήσει το δίδυμο. Να κάνει την επαναληπτική, μηχανική εργασία που κουράζει, ούτως ή άλλως, τον άνθρωπο. Ας μη ξεχνάμε, εξάλλου, ότι ο άνθρωπος δεν είναι μηχανή. Το CyberTwin μπορεί να εργάζεται πολύ αποδοτικά 24 ώρες την ημέρα, 7 μέρες την εβδομάδα. Ο υπάλληλος, για παράδειγμα, φεύγει στις 5 μ.μ. και βάζει στη θέση του το δίδυμο του να συνεχίσει τη δουλειά του".
Η δημοτικότητα του δίδυμου εξαπλώνεται ραγδαία και αυτό οφείλεται, φυσικά, στις άριστες επιδόσεις του.
"Συγκρινόμενο με τον άνθρωπο, ο βαθμός της επιτυχίας του είναι 89%-95% όταν καλείται να δώσει πληροφορίες και να εξυπηρετήσει πελάτες, ενώ του υπαλλήλου είναι 81%. Απαντά άμεσα και με ακρίβεια. Συλλέγει σωρεία πληροφοριών τις οποίες αξιολογεί, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχει πάρει", τονίζει ο Γιάννης Ζάκος.
Εκτός, όμως, από το κομπιούτερ, όπου αρχικά τοποθετήθηκε, σήμερα ετοιμάζεται να "έλθει πολύ πιο κοντά στον άνθρωπο και να ενσωματωθεί, αν θέλεις, με αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από εκείνον, ώστε να τον εξυπηρετεί πληρέστερα. Έτσι, εντός των ημερών θα ενσωματωθεί στο κινητό τηλέφωνο. Πρόκειται για μια νέα επαναστατική εφαρμογή που θα ακολουθηθεί από άλλες, όπως είναι η παρουσία του μέσα στο αυτοκίνητο, να δίνει στον οδηγό πληροφορίες ή να του διαβάζει τα ηλεκτρονικά μηνύματα".
Η παρουσία του μπορεί να επεκταθεί και στην κουζίνα, να μάς βοηθά την ώρα που ετοιμάζουμε το φαγητό, λέγοντάς μας, για παράδειγμα, τι υλικά χρειαζόμαστε για μια μακαρονάδα ή συναγρίδα αλά σπετσιώτα!
Από τις πιο πολύπλοκες, δηλαδή, μέχρι τις πιο απλές και καθημερινές δουλειές.Ο ίδιος θα τις χαρακτηρίσει "προχωρημένες και αποτελεσματικές εφαρμογές".Τα άλματα που έχει κάνει ο Γιάννης Ζάκος στο χώρο της πληροφορικής, έχουν ήδη γίνει γνωστά σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Κατερίνα του διαδικτύου μιλάει ελληνικά
Μετά την πρώτη δημοσίευση της εφεύρεσης του MyCyberTwins, που έκανε το γύρο του κόσμου, ο κ.Ζάκος πήρε πρόσκληση να λάβει μέρος στο Συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Αθήνα.
Έχοντας πάθος με την ελληνική γλώσσα, η ομιλία του αναφερόταν σ’ ένα CyberTwin, τον Κλάιβ, που θα μπορεί να βοηθά μ’ έναν "ζωντανό" και αποτελεσματικό τρόπο, εκείνους που θέλουν να εξασκηθούν σε μια ξένη γλώσσα.
"Ο Κλάιβ, έχει την ικανότητα να κάνει ανοιχτές, ενδιαφέρουσες συζητήσεις με άτομα πάνω σε διάφορα θέματα. Αυτό δίνει στους χρήστες την ευκαιρία να εξασκηθούν στη γλώσσα μ’ έναν τρόπο πιο "φυσικό" και πιο ζωντανό. Πειράματα που έγιναν μεταξύ του Κλάιβ και χρηστών, έδειξαν ότι ο Κλάιβ λειτουργεί με ακρίβεια και αποτελεί ένα πολύ αποτελεσματικό μέσο εξάσκησης της γλώσσας".
Στη συνέχεια, θα μιλήσει για το CyberTwin που ετοιμάζει τώρα, την Κατερίνα, η οποία μιλά μόνο ελληνικά… γνωρίζει, όμως, άπταιστα αγγλικά. Έτσι, όταν τής μιλάς αγγλικά σου απαντά ελληνικά.
Όραμά του, επίσης, είναι να καθιερωθεί ένα Διεθνές Βραβείο της Ελληνικής Γλώσσας στην Αυστραλία, όπου παιδιά από τα ελληνικά σχολεία θα διαγωνίζονται σε διάφορους τομείς της γλώσσας.
"Πιστεύω ότι θα είναι ένα κίνητρο για να θέλουν τα παιδιά ελληνικής καταγωγής να μάθουν τη γλώσσα και, μάλιστα, να διακριθούν σ’ αυτήν", θα πει ο Γιάννης Ζάκος, ο οποίος, να σημειωθεί, έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον κορυφαίων επιστημόνων στον κυβερνοχώρο, όπως είναι ο Γκόρντον Μπελ, o οποίος στο βιβλίο του "Total Recall", αναφέρεται εκτενώς στο CyberTwin του Ζάκου.
Με ρίζες στο Γύθειο, από την πλευρά του πατέρα του, και στα Χανιά της Κρήτης, από την μητέρα του, έχει πάθος με την ελληνική γλώσσα και προγραμματίζει τρόπους - τι άλλο; - πρωτοποριακούς για να εμπνεύσει τις νέες γενιές να την αγαπήσουν να την μάθουν σωστά και να την χρησιμοποιούν. Αυτό όμως ανήκει σ’ ένα άλλο κεφάλαιο.
Τώρα έχουμε μπροστά μας τον "άλλο μας εαυτό που όσο πιο πολύ χρόνο αφιερώνουμε μαζί του να τον εκπαιδεύσουμε, τόσο περισσότερο θα μοιάζει με μας", θα πει ο Γιάννης Ζάκος για το "MyCyberTwin"
Ας μη φανταστεί όμως κανείς ότι πρόκειται για μια δύσκολη και πολύπλοκη διαδικασία, διαβεβαιώνει ο ίδιος τονίζοντας ότι το "MyCyberTwin" μπορεί να κατασκευαστεί γρήγορα και να εκπαιδευτεί σχετικά εύκολα.
Εκτός του ότι μπορεί να μιλά εκ μέρους σας, χωρίς να είστε εκεί, συγχρόνως συλλέγει πληροφορίες όπως, για παράδειγμα, πού θα πάνε οι φίλοι σας το Σαββατοκύριακο, όταν πρόκειται για εταιρίες ποια άποψη έχουν οι άνθρωποι για κάποιο άτομο ή προϊόν για να αναφερθούμε σε ορισμένες από τις υπηρεσίες που προσφέρει, ενδεικτικά.
"Το δίδυμό", λέει ο εφευρέτης του "βρίσκει απάντηση στα ερωτήματα των άλλων και απαντά με τον πιο ακριβή τρόπο. Μπορείτε να κάνετε ένα δίδυμο σε δέκα λεπτά, αλλά οπωσδήποτε πρέπει να ξοδέψετε περισσότερο χρόνο αν στόχος σας είναι να έχετε ένα πιστό αντίγραφο του εαυτού σας. Θα χρειαστεί να το εκπαιδεύσετε να εκφράζεται όπως εσείς, να αφομοιώσει τις γνώσεις σας και να λειτουργεί εκ μέρους σας".
Η νέα αυτή ανακάλυψη της πληροφορικής λειτουργεί 24 ώρες, εφτά μέρες την εβδομάδα, που σημαίνει ότι μπορείτε και ενώ κοιμάστε η τύχη σας να δουλεύει. Ο άλλος σας εαυτός να μιλά εκ μέρους σας, να εξυπηρετεί άτομα, να συλλέγει πληροφορίες, να πλουτίζει τις γνώσεις του.
Ο ομογενής επιστήμονας λέει ότι η εφεύρεσή του δεν απομακρύνει τους ανθρώπους. "Η ιδέα", συνεχίζει, " είναι ν’ ανοίξει νέους δρόμους επικοινωνίας και γνωριμίας για, να μας φέρει σε άμεση επαφή με άτομα που δεν θα είχαμε ίσως την ευκαιρία να γνωρίσουμε στη ζωή σας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η φυσική μας επαφή με τους ανθρώπους θ’ αλλάξει. Πιστεύω ότι εμείς οι ίδιοι, θα πρέπει να επιδιώξουμε να βρούμε τη χρυσή τομή. Να βρούμε μια ισορροπία μεταξύ του χτες και του σήμερα, έχοντας πάντα ανοιχτό το μυαλό μας στο αύριο. Εξάλλου, ας μη ξεχνάμε ότι όσο πιο άρτια πληροφορημένοι είμαστε, τόσο πιο ολοκληρωμένοι είμαστε σαν άτομα".
Και ποιο ρόλο παίζει η ειλικρίνεια στην κατασκευή του διδύμου μας, του κλώνου μας; ο ίδιος εξηγεί: "Εξαρτάται αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα πιστό αντίτυπο του χαρακτήρα μας, του πραγματικού εαυτού μας, ή ένα άτομο που θα θέλαμε να είμαστε ιδανικά. Επίσης, κάνουμε το My CyberTwin για να διασκεδάσουμε ή για να μας εξυπηρετήσει σε μια σοβαρή βάση; Η επιλογή, σε τελευταία ανάλυση, είναι δική μας".
Ο κ. Ζάκος έχει διδακτορικό στην Πληροφορική Τεχνολογία από το Πανεπιστήμιο Griffith της Κουηνσλάνδης.
Κέρδισε υποτροφία για να συνεχίσει τις σπουδές του και επισκέφθηκε τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου επί ενάμισι χρόνο μελέτησε τις τελευταίες εξελίξεις στον κλάδο του.
Αυτό το διάστημα είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Griffith, στη Σχολή Πληροφορικής Τεχνολογίας, καθώς επίσης και μέλος της επιτροπής προγραμματισμού διεθνών συνεδρίων.
Πήγε και στον ...'Αρη
Υπενθυμίζουμε πως ο Φοίνικας (Phoenix), ο τελευταίος απεσταλμένος των ΗΠΑ στον πλανήτη Aρη, είχε φωνή και μάλιστα ‘ελληνική’ χάρη στον κ. Ζάκο. Η εφεύρεσή MyCyberTwin, βρέθηκε στον ’Αρη, δίνοντας την ευκαιρία στον καθένα, να επιχειρήσει ένα κατατοπιστικό ταξίδι στο μακρινό πλανήτη. Το MyCyberTwin ήταν το δίδυμο του διαστημόπλοιου "Φοίνιξ" που βρέθηκε στον 'Αρη και από εκεί και απαντούσε σε όλες τις ερωτήσεις των ενδιαφερομένων αναφορικά με την αποστολή του διαστημόπλοιου.
"H εταιρία μου συνεργάστηκε με τη ΝΑSΑ - την Αμερικανική Αεροδιαστημική Υπηρεσία - με αποτέλεσμα, το MyCyberTwin, ύστερα από ειδική εκπαίδευση στο Χιούστον, γίνει η "φωνή" του Φοίνικα" είπε ο ομογενής επιστήμονας

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης καλυμμένος με νερό


Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης καλυμμένος με νερό


Ένας αμερικανός φοιτητής ανακάλυψε για πρώτη φορά έναν εξωπλανήτη που μοιάζει με το δικό μας πλανήτη και φαίνεται να αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος του (50% έως 75%) από νερό και καλύπτεται ίσως από έναν τεράστιο ενιαίο ωκεανό βάθους 15 χλμ., ενώ κατά το υπόλοιπο μέρος του αποτελείται από βράχους. Είναι ο μικρότερος, λιγότερο ζεστός και πιο «γήινος» εξωπλανήτης από όσους έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα. Η ανακάλυψη ενισχύει τις πιθανότητες ότι υπάρχουν πλανήτες σε γειτονικά ηλιακά συστήματα, οι οποίοι συγκεντρώνουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για τη φιλοξενία ζωής.
Η νέα «Σούπερ-Γη» (με την κωδική ονομασία GJ1214b) έχει ακτίνα 2,7 φορές μεγαλύτερη από τον πλανήτη μας, μάζα εξήμιση περίπου φορές μεγαλύτερη από τη Γη και όγκο 19 φορές μεγαλύτερο και βρίσκεται στον αστερισμό του Οφιούχου, σε απόσταση περίπου 40 ετών φωτός, σε τροχιά γύρω από ένα ερυθρό άστρο-νάνο (μια πλήρης περιφορά της διαρκεί 38 γήινες ώρες). Οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι ο εξωπλανήτης πιθανότατα διαθέτει μια πυκνή ατμόσφαιρα από υδρογόνο και ήλιο που μπλοκάρει το φως του ήλιου, με συνέπεια τα επιφανειακά ύδατά του να βρίσκονται σε μόνιμο σκοτάδι. Η πιθανότερη σύνθεση του είναι 75% νερό, 22% πυρίτιο και 3% σίδηρος (στον πυρήνα του).
Με εκτιμώμενη θερμοκρασία επιφανείας 120 έως 282 βαθμών Κελσίου, ο εξωπλανήτης θεωρείται πολύ ζεστός για να έχει ζωή, επειδή βρίσκεται αρκετά κοντά στο άστρο-ήλιο του (σε απόσταση μόλις 2 εκατ. χλμ) που πάντως είναι 3.000 φορές λιγότερο καυτός από το δικό μας ήλιο. Φαίνεται πάντως πως αποτελεί έναν πραγματικό «υδάτινο κόσμο», σύμφωνα με τον φοιτητή Ζάκορι Μπέρτα, του Κέντρου Αστροφυσικής Σμιθσόνιαν-Χάρβαρντ, ο οποίος έκανε πρώτος την ανακάλυψη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature» (την ευθύνη της μελέτης είχε ο Ντέηβιντ Σαρμπονό του πανεπιστημίου Χάρβαρντ), σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο και το «Νιού Σάιεντιστ».
Ένα μέρος του νερού του εξωπλανήτη ίσως βρίσκεται με την εξωτική μορφή του «πάγου επτά», μιας κρυσταλλικής μορφής νερού, που υπάρχει υπό πίεση μεγαλύτερη των 20.000 φορών σε σχέση με την πίεση της γήινης ατμόσφαιρας.
Η ανακάλυψη έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος MΕarth που στοχεύει στον εντοπισμό πλανητών σαν τη Γη αλλού στο γαλαξία μας και, γι' αυτό το λόγο, ήδη φοιτητές από όλο τον κόσμο παρατηρούν με επίγεια τηλεσκόπια (όχι μεγαλύτερα από αυτά που έχουν οι «επαγγελματίες» ερασιτέχνες αστρονόμοι) περίπου 2.000 από τα πιο μικρά άστρα στον ουρανό για τυχόν ανίχνευση πλανητών σε τροχιά γύρω τους. Οποιοδήποτε άστρο εμφανίζει μειωμένη φωτεινότητα κατά τακτά χρονικά διαστήματα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι γύρω του περιφέρεται κάποιος εξωπλανήτης - ή περισσότεροι. Με τον τρόπο αυτό βρέθηκε και ο νέος υδάτινος εξωπλανήτης.
Το επόμενο βήμα για τους αστρονόμους, υπό τον Σαρμπονό, θα είναι να στρέψουν το διαστημικό τηλεσκόπιο «Χαμπλ» στον εξωπλανήτη για να μελετήσουν απευθείας την ατμόσφαιρά του και να δουν αν είναι κατοικήσιμος (τουλάχιστον από γήινους οργανισμούς…).
Νωρίτερα φέτος, το γαλλικό διαστημικό σκάφος CoRoT εντόπισε τον πρώτο εξωπλανήτη (τον CoRoT-7b) που πιθανότατα είναι βραχώδης. Ο υδάτινος εξωπλανήτης που βρέθηκε, είναι ουσιαστικά ο δεύτερος που μοιάζει με τη Γη.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ